Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δειγματική Διδασκαλία

Σήμερα 16-12-10 πραγματοποιήθηκε δειγματική διδασκαλία στο 61ο Γυμνάσιο Αθηνών (Συγκρότημα Γκράβας), στην οποία οι μαθητές εργάστηκαν και σε ομάδες. Στη διδασκαλία συμμετείχαν οι Καθηγητές Μαθηματικών του 61ου και του 40ού Γυμνασίου Αθηνών του Συγκροτήματος Γκράβας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι αστρονόμοι γίνονται για πρώτη φορά μάρτυρες στη γέννηση μιας Μαύρης Τρύπας

Ενημερωθείτε για το ''Τέρας'', που σε διάστημα 20 ετών έχει ''καταβροχθίσει'' ποσότητα ίση με τη γη. (Κλικ στον τίτλο της ανάρτησης).

Δειγματική Διδασκαλία

Η Διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2010 (12.00-14.00) στο 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, και θα την παρακολουθήσουν οι μαθηματικοί του 6ου και του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις Διδασκαλίας (Γιώργος Τατάγιος, Καθηγητής Μαθηματικών-Συγγραφέας)

Κλικ στον τίτλο της ανάρτησης

Δειγματική Διδασκαλία

Ο μαθηματικός κ. Τατάγιος Γιώργος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2006, ορίστηκε μέλος της Ομάδας Εργασίας που αναμόρφωσε τα αναλυτικά προγράμματα των Μαθηματικών Γυμνασίου το 1986, και της Ομάδας που εκπόνησε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στην Πληροφορική το 1992. Αξίζει να αναφέρω ότι ο κ. Τατάγιος, με το μεράκι του εξαιρετικού Δάσκαλου, πραγματοποίησε στις 25-10-10 Δειγματική Διδασκαλία στο 21ο Γυμνάσιο Αθηνών. Δίδαξε το εισαγωγικό μάθημα στις ταυτότητες σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου, με μέθοδο τέτοια ώστε να καταφέρει να κινητοποιηθούν οι περισσότεροι μαθητές που ήταν παρόντες. Τα παιδιά έδειχναν να χαίρονται το μάθημα. Ακολούθησε συζήτηση των μαθηματικών που παρακολούθησαν τη Δειγματική Διδασκαλία, στην οποία συζήτηση συμμετείχαν και τελειόφοιτοι φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, παληοί μαθητές του κ. Γιώργου Τατάγιου

Ας τον έχουμε ως παράδειγμα, και ας ευχηθούμε να μας προσφέρει για πολλά χρόνια ακόμα την πολύτιμη εμπειρία του.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ψηφιοποιημένα Χειρόγραφα

Για να διαβάσετε, να επεξεργασθείτε, και αν επιθυμείτε, να σχολιάσετε χειρόγραφα της Μεσαιωνικής εποχής, επισκεφθείτε τη Βρετανική Βιβλιοθήκη με διπλό κλικ στον τίτλο της ανάρτησης (http://www.bl.uk/manuscripts). Η συλλογή των ψηφιοποιημένων χειρογράφων είναι πλούσια, και μπορεί να βρει κανείς ακόμα και μαθηματικά χειρόγραφα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, και είναι κατανοητή η σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, αν αναλογισθούμε τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάρουμε στα χέρια μας κάποιο αντίγραφο (σε cd) χειρογράφου από τη Βιβλιοθήκη στην οποία βρισκόταν. Και αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι το είχαμε ήδη εντοπίσει σε κάποια Βιβλιοθήκη, μετά από έρευνες χρονοβόρες και αρκετά δαπανηρές.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οργάνωση Διαθεματικής Διδασκαλίας από το Διδάσκοντα

Πώς οργανώνεται η Διαθεματική Διδασκαλία


Στη Διαθεματική Διδασκαλία μπορούν να συμμετέχουν Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Η Διδασκαλία αυτή μπορεί να είναι ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ, ή να μετατραπεί στην πορεία ανάλογα με την κρίση των Εκπαιδευτικών σε ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (PROJECT).

Οι δύο αυτές μορφές διδασκαλίας έχουν την εξής διαφορά: Στην πρώτη μορφή οι Εκπαιδευτικοί ορίζουν το θέμα και οργανώνουν τις θεματικές ενότητες. Μπορούν επίσης να διδάξουν στους μαθητές τις θεματικές ενότητες χωρίς να απαιτηθεί κάποιας μορφής έρευνα από αυτούς. Στο project όμως, το θέμα επιλέγεται από τους μαθητές βάσει των ενδιαφερόντων τους, και φυσικά απαιτείται έρευνα.

Αφού γίνει η επιλογή του θέματος, τα βασικά στάδια ενός τέτοιου σχέδιου δράσης (PROJECT) είναι τα εξής:

1) Καθορίζεται χρονοδιάγραμμα.

2) Συγκροτούνται ομάδες, στις οποίες ανατίθενται συγκεκριμένες εργασίες.

3) Προτείνονται πηγές συλλογής πληροφοριών (βιβλιοθήκες, internet, τοπικοί φορείς, κ. ά.).

4) Διεξαγωγή έρευνας από τους μαθητές.

5) Καταγραφή και μελέτη των πληροφοριών και των στοιχείων που προέκυψαν.

6) Η κάθε ομάδα γράφει τα συμπεράσματά της, ή γράφεται ένα κείμενο με συνεργασία όλων των ομάδων.

7) Παρουσίαση του σχεδίου δράσης.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Έναρξη Σεμιναρίων 2010-2011

Επιμορφωτικά Σεμινάρια (με άδεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής)


ΘΕΜΑ: Σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της Διδασκαλίας των Μαθηματικών

12-2 το μεσημέρι

Διεξαγωγή του Σεμιναρίου: Στη πρώτη σχολική μονάδα που εμφανίζεται στο πρόγραμμα που ακολουθεί

22-9-10 2ο, 1ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

24-9-10 4ο, 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

Για τα Σεμινάρια που θα ακολουθήσουν θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στη σελίδα: Προγραμματισμένες Συναντήσεις-Σεμινάρια

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ηλεκτρονικό βιβλίο

Για να διαβάσετε το βιβλίο με τίτλο ¨Κωνικές Τομές: Εισαγωγή, Θεωρία-4ος Ορισμός, Εφαρμογές για τη Διδασκαλία¨ κάντε κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.
Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Ιωάννης Λ. Αραχωβίτης (Μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών), και έχει ψηφιοποιηθεί από τη ψηφιακή βιβλιοθήκη ΑΝΕΜΗ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Προτάσεις διδασκαλίας-3ο ΓΕΛ Γαλατσίου

Προτεινόμενα θέματα από το μαθηματικό κ. Κεχαγιά. Η διαπίστωση είναι καθημερινή. Οι Εκπαιδευτικοί μας αγωνίζονται να προσελκύσουν τους μαθητές τους καταναλώνοντας χρόνο και καταβάλλοντας προσπάθειες, ώστε να μεταδίδεται η γνώση με τρόπο όχι απαραίτητα καταναγκαστικό!

trigonometria-1.pdf

trigonometria-2.pdf

meleti-sinartisseon.pdf

paralili-metafora-cabilis.pdf

paralili-metafora-cabilis-1.pdf

Κατάθεση ψηφιακού υλικού

Όσοι Εκπαιδευτικοί προτίθενται να καταθέσουν ψηφιακό υλικό που προορίζεται για διδασκαλία, μπορούν να επισκεφθούν για σχετικές οδηγίες το σύνδεσμο: katathessi-ilikou-psifiakou-gia-ti-didaskalia.pdf

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

59ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Αθηνών-Θεατρική Παράσταση ¨Οι ξενοφουκούδες¨

Σε όμορφη σχολική ατμόσφαιρα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου μας οδήγησαν στη Μάνη με τους πύργους, με την περηφάνεια αλλά και το πείσμα, με τη ¨βεντέτα¨, τα υψηλά ιδανικά, και τόσα άλλα που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους της. Οι ¨ξενοφουκούδες¨, δηλαδή τα κορίτσια τους, φαίνεται πως δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης, αφού ο προορισμός τους ήταν να ¨ανάβουν τη φωτιά σε ξένο σπίτι¨ όταν με το καλό θα δημιουργούσαν τη δική τους οικογένεια. Οι μαθητές απολαυστικοί στους ρόλους τους, με το δάσκαλό τους κ. Κορδώση να μη φεύγει στιγμή από δίπλα τους. Ωραίες στιγμές στα Σχολεία μας, που ηταν είναι και θα είναι ΣΧΟΛΕΙΑ του παρόντος και του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, χάρη στην προσφορά των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών μας.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Διορθώσεις στο βιβλίο ¨Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής της Γ΄ Λυκείου¨

Α/Α 1, σελ. 40, στίχος 1: Προστέθηκε το σχόλιο: Αν για τη συνάρτηση f , ισχύει f΄(xo) = 0, για xo(α,β) και η παράγωγός της f΄ διατηρεί πρόσημο εκατέρωθεν του xo, τότε η f είναι γνησίως μονότονη στο (α,β) και δεν παρουσιάζει ακρότατο στο διάστημα αυτό.

Α/Α 2, σελ. 96, στίχος 8: Διαγράφηκε η ακόλουθη πρόταση: Εκφράζει δηλαδή, τη μεταβλητότητα των δεδομένων απαλλαγμένη από την επίδραση της μέσης τιμής.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΥπΠΔΒΜΘ

Για να ενημερώνεστε σχετικά με τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΥπΠΔΒΜΘ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου που είναι διαπιστευμένη στο Υπουργείο, με διπλό κλικ στον τίτλο αυτής της ανάρτησης.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

"Changes to Modern Greek Transliteration Tables"

I have just read and signed the online petition:

"Changes to Modern Greek Transliteration Tables"

hosted on the web by PetitionOnline.com, the free online petition
service, at:

http://www.PetitionOnline.com/mdgk0310/

I personally agree with what this petition says, and I think you might
agree, too. If you can spare a moment, please take a look, and consider
signing yourself.

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Πρόγραμμα του 8ου Διημέρου Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών με θέμα «Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνεται από το Τ.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 στο Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
8o Διήμερο Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών
με θέμα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Νέο Αμφιθέατρο Κεντρικού Κτιρίου Πανεπιστημίου Αθηνών
(Πανεπιστημίου 30)
Είναι γενικά αποδεκτό, ότι φυσικές επιστήμες μελετούν τη φύση, ενώ τα μαθηματικά αφηρημένες δομές.Παρόλα αυτά, πολλές μαθηματικές δομές χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των σχέσεων και της αλληλόδρασης φυσικών οντοτήτων. Στις φυσικές επιστήμες τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται ως μέσο για την κατανόηση της φύσης, ενώ στα μαθηματικά οι αφηρημένες έννοιες και οι δομές τους, όπως για παράδειγμα οι αριθμοί, δεν απαιτούν για την ύπαρξη ή την αναγκαιότητα τους φυσικά αντικρίσματα, άρα και έννοιες ή θεωρίες των φυσικών επιστημών. Πολλές φορές, όμως, αφηρημένες δομές οι οποίες επινοήθηκαν και αναπτύχθηκαν ως μαθηματικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται μετέπειτα και ενίοτε πολλά χρόνια αργότερα για να περιγράψουν άγνωστα μέχρι τότε φυσικά φαινόμενα. Τα μαθηματικά, επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθούν απλά ως ένα εργαλείο έκφρασης, χειρισμού και οργάνωσης των εννοιών και των θεωριών των φυσικών επιστημών, αφού πολλές φορές καθορίζουν το περιεχόμενο των ίδιων αυτών εννοιών
και θεωριών και αντίστοιχα, οι φυσικές επιστήμες δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ένα από τα πεδία εφαρμογής των μαθηματικών, τα οποία προσφέρουν προβλήματα προς επίλυση με τη χρήση ήδη αναπτυγμένων μαθηματικών εννοιών και δομών, αφού πολλές φορές καθορίζουν την ανάπτυξη των ίδιων των μαθηματικών. Οι σχέσεις μαθηματικών και φυσικών επιστημών είναι πολύπλοκες και στην ιστορική τους εξέλιξη - από τον Αρχιμήδη μέχρι τον Αϊνστάιν – μαθηματικές δομές και θεωρίες των φυσικών επιστημών συμπλέκονται παράγοντας αναπάντεχα, πολλές φορές, αποτελέσματα ή και νέες επιστημονικές περιοχές.Στην ελληνική προσχολική και σχολική πραγματικότητα, όμως, αυτές οι πολλαπλές σχέσεις μαθηματικών και φυσικών επιστημών, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται δημιουργικά στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων μάθησης και διδασκαλίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μεταβάλλονται εξαιτίας επιλογών των αναλυτικών προγραμμάτων, των σχολικών βιβλίων ή των διδακτικών πρακτικών σε πηγές σύγχυσης.Οι εργασίες του Διημέρου στοχεύουν να αναδείξουν τους σχετικούς προβληματισμούς, τις ερευνητικές
δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες ερευνητών και εκπαιδευτικών για τη διερεύνηση και την αξιοποίηση των αμοιβαίων και πολύπλευρων σχέσεων των μαθηματικών με τις φυσικές επιστήμες στην προσχολική καιτη σχολική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
17: 30 - 18: 00 Εγγραφή Συνέδρων
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι
Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες:
Φιλοσοφικά Ζητήματα και Εκπαιδευτικοί Προβληματισμοί
Προεδρείο: Μαλβίνα Παπαδάκη
18: 00 – 19: 30
Αριστείδης Μπαλτάς
Τα μαθηματικά και η ιδιαιτερότητα της φυσικής ως επιστήμης.
Κώστας Στεργιόπουλος
Πώς μπορεί να εξηγηθεί η εφαρμοσιμότητα των Μαθηματικών στη Φυσική; Μια διερεύνηση του προβλήματος
Δημήτρης Ψύλλος
Διδασκαλία και μάθηση με τα μοντέλα ή για τα μοντέλα στη σχολική εκπαίδευση
Διάλειμμα
20: 00 – 21: 30
Βασίλης Τσελφές
Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες: μια προσπάθεια διερεύνησης της κοινής εκπαιδευτικής τους ‘μοίρας’
Δημήτρης Χασάπης
Η γλώσσα των μαθηματικών, η γλώσσα των φυσικών επιστημών, η γλώσσα των εκπαιδευτικών πρακτικών.
Νικόλαος Μπερκέτης
Φυσικές Επιστήμες και η σχέση τους με την Ιστορία και την παιδαγωγική των μαθηματικών
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ
Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση:
Ερευνητικές Διαπιστώσεις & Διδακτικές Προτάσεις
Α’ Συνεδρία
Προεδρείο: Ολυμπία Γκριμπίζη
10: 00 – 11: 30
Κώστας Νικολαντωνάκης
Η εφαρμογή της δραστηριότητας «Η Κούρσα για το 20» σε μαθητές Γ' Τάξης Δημοτικού Σχολείου στο Νομό
Πέλλας
Κωνσταντίνος Ζαχάρος, Βασίλης Κόμης, Μαρία Δοκιμάκη & Δημήτρης Νικολός
Δραστηριότητες γραμμικής μέτρησης στην προσχολική εκπαίδευση
3
Παναγιώτα Κοταρίνου & Χαρούλα Σταθοπούλου
‘Στα χνάρια του Αρχιμήδη…’ Ένα διαθεματικό project στο Λύκειο για τη διασύνδεση Μαθηματικών και
Φυσικής.
Αγγελική Μητρογιαννοπούλου
«ΒΟΛΕΣ» Σενάριο με το λογισμικό Modellus
Διάλειμμα
Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Στέλιος Παπακωνσταντίνου
11.45 – 13.00
Στέλιος Ορφανός
Διάγνωση των εμποδίων στην κατανόηση των συναρτήσεων με τη βοήθεια δραστηριοτήτων μοντελοποίησης
Κινηματικής
Ελβίνα Παντελάκη
Η συγκρότηση της έννοιας του ορίου μέσα από την καθημερινή εμπειρία και την τυπική διδασκαλία
των μαθηματικών και της φυσικής
Μιχαήλ Μανωλόπουλος & Βασίλειος Μανωλόπουλος
Η Παρουσία της Φυσικής στα Γυμνασιακά Εγχειρίδια των Μαθηματικών
Ολυμπία Γκριμπίζη & Ελένη Σπανοπούλου
Συνάντηση στο πεδίο των εννοιών εκεί που τα μαθηματικά συναντούν τις φυσικές επιστήμες:
Ένα παράδειγμα από τα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού (κύκλος-ταχύτητα-διάστημα-χρόνος)
Διάλειμμα
Γ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Κώστας Ζαχάρος
13: 15 – 14: 30
Στέλιος Παπακωνσταντίνου
Παίζοντας με τη Φυσική και τα Μαθηματικά : Από το ζυγό της Μαρί Κιουρί … στην τραμπάλα της Περαίας
Ιωάννης Θ. Λαζαρίδης & Τριαντάφυλλος Α. Τριανταφυλλίδης
Διδακτικές πρακτικές δυο δασκάλων σε διαθεματικές προσεγγίσεις με βάση τα μαθηματικά και
στοιχεία φυσικής
Χρίστος Μηλιώνης
Η Σχέση Μαθηματικών και Φυσικής στο έργο «Διάλογοι για τα Μαθηματοικά» του Alfréd Rényi: Δυνατότητες
διδακτικής αξιοποίησης
Σταυρουλα Παπανικολαου
Διαβάζοντας για τη σχετικότητα παρέα με τους μαθητές μας
14: 30 - 15: 00 Παρεμβάσεις συνέδρων – Συζήτηση
4
Επιστημονική Επιτροπή
Κυριάκος Αθανασίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Κώστας Ζαχάρος, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Ευγενία Κολέζα, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Κώστας Νικολαντωνάκης, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας
Χρήστος Μηλιώνης, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Χαρά Σταθοπούλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κώστας Σκορδούλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλης Τσελφές, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Χασάπης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Άννα Χρονάκη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δημήτρης Ψύλλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Συμμετοχή
Δικαίωμα συμμετοχής: 10 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται τα Πρακτικά του Διημέρου σε CD, το
Πρόγραμμα και η Βεβαίωση Συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στη Γραμματεία του Διημέρου στο Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου του
Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής του Διημέρου.
Πληροφορίες
Δημήτρης Χασάπης
Τηλ: 6955462666
e-mail: dchasapis@ecd.uoa.gr
http://www.ecd.uoa.gr/~dchasapis
Ελένη Γιαννακοπούλου
Τηλ: 6945175283
e-mail: egian@ tutors.eap.gr
Το Διήμερο υποστηρίζεται από
την
ΕΛΛΗΝΙΚΗ EΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
&
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
και το
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ
♦ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, Πρακτικά 1ου Διημέρου, Θεσσαλονίκη, 2002.
♦ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, Πρακτικά 2ου Διημέρου,
Θεσσαλονίκη, 2003.
♦ ΕΙΚΟΝΑ, ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, Πρακτικά 3ου
Διημέρου, Θεσσαλονίκη, 2004.
♦ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
Πρακτικά 4ου Διημέρου, Θεσσαλονίκη, 2005.
♦ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Πρακτικά 5ου Διημέρου,
Θεσσαλονίκη, 2006.
♦ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Πρακτικά 6ου Διημέρου, Θεσσαλονίκη, 2007.
♦ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, Πρακτικά 7ου Διημέρου, Θεσσαλονίκη,
2008
Το έμβλημα του 8ου Διημέρου: Διάγραμμα από το έργο του Καρτέσιου, Αρχές Φιλοσοφίας

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Συνέδριο σχετικά με Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει συνέδριο με θέμα "ΕΛ/ΛΑΚ: Επιχειρηματικότητα, Δημόσιος Τομέας, Εκπαίδευση & Έρευνα".

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Μαΐου 2010 στην Αθήνα (ΕΜΠ), ενώ την Κυριακή 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ημερίδες σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ προσκαλεί δημιουργούς (developers) ΕΛ/ΛΑΚ και γενικώς όσους συμβάλουν (contributors) σε έργα ΕΛ/ΛΑΚ, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την πρότασή τους και την πόλη που θέλουν να συμμετέχουν, για κρίση από την επιστημονική επιτροπή, με e-mail στην διεύθυνση info @ ellak.gr, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 18 Απριλίου.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο να περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της πρότασης έως 300 λέξεις. Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν τόσο παρουσιάσεις, όσο και εργαστήρια (workshops).

== === ==

Mπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο συνέδριο και στις ημερίδες στο http://ellak.gr/index.php?option=com_comprofiler&Itemid=78&task=userDetails - Αφού πρώτα συνδεθείτε : http://ellak.gr/index.php?option=com_comprofiler&task=login

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τα στοιχεία εισόδου σας , μπορείτε να τα ανακτήσετε εδώ http://ellak.gr/index.php?option=com_comprofiler&task=lostPassword

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Διαδραστικός πίνακας

Ο πίνακας με τα ..... πολλά προσόντα. Δείτε λεπτομέρειες καθώς και το σχετικό βίντεο με διπλό κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Καλλιστεία τετραπλεύρων-Το φαβορί-Οι ενστάσεις προς την Επιτροπή

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο "Καλλιστεία τετραπλεύρων" του μαθηματικού και πολιτικού μηχανικού κ. Κωνσταντίνου Κορδώση, ο οποίος διδάσκει μαθηματικά στο 59ο Γυμνάσιο Αθηνών. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους συναδέλφους του που "με το μεράκι τους θα ζωντανέψουν στη θεατρική σχολική σκηνή το κείμενο". Είναι δε -όσον αφορά το πρώτο μέρος- μία θαυμάσια μέθοδος εκμάθησης των ιδιοτήτων των τετραπλεύρων. Το δεύτερο μέρος αφορά στις πράξεις. Είναι φανερό, πως όταν αναφερόμαστε στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, δεν είναι ανάγκη να περιοριζόμαστε στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, ή στη διδασκαλία με τη χρήση Η.Υ., ή στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους Εκπαιδευτικούς αναφέρω συχνά την άποψη, ότι ο κάθε Εκπαιδευτικός καλό θα είναι να χρησιμοποιεί την δημιουργικότητά του για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών του, αφού ο κοινός στόχος είναι να "δουλεύουμε" με όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές στην τάξη. Τέτοιου είδους δημιουργίες (αναφέρομαι στο βιβλίο του κ. Κορδώση) αποτελούν έξοχα παραδείγματα ενεργοποίησης των μαθητών που θα συμμετάσχουν, αλλά και αυτών που θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση - η οποία θα γίνει στο ίδιο τους το σχολείο - μαθαίνοντας ταυτόχρονα με ευχαρίστηση και με παιχνίδι. Συγχαρητήρια στον Εκπαιδευτικό! Πληροφορίες:2102528017.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο μαθήματος-φόρμα του ΠΙ

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


ΜΑΘΗΜΑ:
ΤΑΞΗ:
ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΣ:
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:



1.Διδακτικός στόχος:


2.Σκοπός:


3.Διδακτική προσέγγιση:


4.Μέσα διδασκαλίας-υλικά-προϋποθέσεις:


5.Σύντομη περιγραφή:


6.Δομή μαθήματος:

• Αναλυτική περιγραφή επιμέρους βημάτων διδασκαλίας

• Δραστηριότητες μαθητών

• Αξιολόγηση μαθητών



7.Βιβλιογραφία:

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις, διαφάνειες, προτεινόμενα CD’s…

Νέα απόφαση του ΥπΕΠΘ για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες

Κλικ στον τίτλο της ανάρτησης